flip lodowyPrzepis na pyszną kawę z lodami, likierem jajecznym i bitą śmietaną, czyli coś na dobry początek dnia lub podwieczorek przy dobrym ciastku.

Przepis na lodowy flip pochodzi z „Małej wielkiej księgi koktajli”, którą dostałam kiedyś od moich koleżanek – polonistek, które właśnie zakończyły tworzenie swoich „wiekopomnych dzieł” czyli prac magisterskich :) A ten koktajl świetnie nadaje się, żeby uczcić nim taki sukces, jak obrona pracy magisterskiej czy zdany egzamin.

Mój flip jest z lodami orzechowymi, które w dodatku zawierały całe orzechy włoskie, więc w kawie znajdowały się jeszcze orzechy (jak trochę namiękły od kawy – były pyszne!), ale można dodać lody czekoladowe czy waniliowe. Pewnie fajnie smakowałby także np. z bananowymi czy wiśniowymi.

Flip lodowy mokka – przepis

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
  • 3 kulki lodów orzechowych
  • bita śmietana
  • 40 ml likieru jajecznego

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć, osłodzić i odstawić do ostygnięcia. Do wysokiej szklanki wrzucić kulki lodów, zalać zimną kawą, ozdobić bitą śmietaną i na wierzch polać likierem. Podawać z długą łyżeczką.