Na niedzielne drugie śniadanie polecam pełen witamin koktajl z granatu.

Nie kupuję granatów zbyt często, bo wybieranie tych małych pestek z owocu to nie jest moje ulubione zajęcie, ale muszę przyznać, że taki świeży sok wyciśnięty z granatu jest pyszny. Wymieszałam go z sorbetem truskawkowym – miałam jeszcze trochę własnego, przygotowanego latem, ale można też dodać kupny sorbet lodowy. Dolna warstwa to nic innego jak jogurt, odrobina granatowych pestek i syrop malinowy dla podkreślenia smaku.

Dwukolorowy koktajl z granatu – przepis

Składniki:

  • połówka granatu
  • jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki syropu malinowego
  • 2 gałki sorbetu truskawkowego
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Z granatu wydłubujemy pestki. Do miksera wlewamy jogurt, mleko, dodajemy 2 łyżeczki pestek granatu i 2 łyżeczki syropu malinowego. Miksujemy. Białą część koktajlu wlewamy do szklanki. Następnie do umytego miksera wrzucamy resztę granatu, dodajemy sorbet i ponownie miksujemy. Wlewamy delikatnie po ściance naczynia na białą warstwę.