Czekolada i pomarańcza to duet idealny. Świetny w deserach, ale znakomity także w wersji do picia.

Napój, który nazywam czekoladą na gorąco robię tak naprawdę na dwa sposoby – albo rozpuszczam czekoladę z odrobiną wody lub mleka, albo łączę czekoladę i ciemne kakao. Ten pierwszy sposób daje efekt w postaci gęstej czekolady, drugi to raczej napój czekoladowy, ale za to ma odrobinę mniej kalorii.

Czekolada na gorąco z pomarańczą to czekolada zrobiona właśnie tym drugim sposobem – jest tu dużo naturalnego kakao, tylko trochę czekolady i plasterki świeżej pomarańczy. Jak ona pachnie! Musicie spróbować :)

 

Czekolada na gorąco z pomarańczą – przepis

Składniki:

  • 1/4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • pół szklanki wrzątku
  • pół szklanki mleka
  • 2 plasterki pomarańczy

Przygotowanie:

Do małego rondelka wrzucam czekoladę, wsypuję kakao i dodaję pomarańczę w półplasterkach. Wlewam wrzątek, mieszam do rozpuszczenia kakao, a następnie dolewam zimne mleko i stawiam na chwilę na gazie, żeby wszystko się podgrzało. Można dosłodzić do smaku. Podczas podgrzewania dobrze jest trochę rozgniatać pomarańczę. Gorącą czekoladę podaję w filiżankach.

Najlepsza jest jak trochę odstoi, żeby pomarańcza puściła sok, więc można ją nawet na kilka godzin zostawić i potem odgrzać.