Zapraszam na prawdziwą rozpustę – kaloryczną, ale pyszną czekoladę do picia o smaku miętowym.

Nie ma lepszego sposobu na poprawę humoru w ponury niedzielny poranek niż czekolada na gorąco. Tym razem proponuję czekoladę smakową – z dodatkiem świeżej mięty, którą naprawdę czuć w napoju. Zrobiłam ją troszkę inaczej niż zwykle – tzn. z większą ilością mleka, przez co czekolada miętowa jest nieco mniej gęsta niż np. czekolada piernikowa, ale wcale nie jest przez to mniej aromatyczna.  Z innych przepisów na czekoladę na gorąco polecam także czekoladę na gorąco z wiśniówką.

Czekolada miętowa – przepis

Składniki (na 2 porcje):

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • szklanka mleka
  • 2 gałązki świeżej mięty (listki i gałązki)
  • 1 łyżka rozpuszczalnego kakao
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko wlewam do garnka, wrzucam miętę – całe gałązki z listkami lekko zgniatam, ale nie odrywam listków, żeby łatwiej było je potem wyjąć. Podgrzewam mleko, jednocześnie delikatnie rozgniatając łyżką miętę, żeby puściła sok. Gdy mleko się zagotuje, wyjmuję miętę, dodaję połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Mieszam do rozpuszczenia czekolady, przelewam do filiżanek. Bitą śmietanę podaję osobno, żeby nie oklapła na czekoladzie.

—————————————————

Jeśli podobał Ci się ten przepis, kliknij w „Lubię to”. Dzięki!