Napój, który jak nic innego nadaje się na ponure, ciemne i zimne wieczory. Czekolada do picia z dodatkiem konfitur.

Kiedyś byłam na czekoladzie w jakiejś kawiarni, nie pamiętam już, co to było, ale pamiętam, co wtedy dostałam – coś, co smakowało jak kakao i wyglądało jak kakao. Zła byłam, bo przecież czekolada do picia to nie kakao, prawda?

Ale w tym przepisie wykorzystuję właśnie kakao, takie prawdziwe, czarne, a nie rozpuszczalny napój kakaowy. Żeby taka czekolada do picia miała naprawdę czekoladowy, intensywny smak, trzeba dać ze 3- łyżeczki gorzkiego kakao, do tego trochę mleka… Ja dodaję jeszcze powidła lub konfitury – pasować będą śliwkowe, malinowe, brzoskwiniowe. W smaku – obłęd, więc musicie spróbować!

Czekolada do picia z konfiturami – przepis

Składniki:

  • pół szklanki wrzątku
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki powideł lub konfitur
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki syropu czekoladowego

Przygotowanie:

We wrzątku mieszam kakao aż do rozpuszczenia, dodaję podgrzane mleko, konfitury i syrop. Piję od razu.