Zapraszam dzisiaj na jeden z klasyków – Americano.

Do Americano mam pewien sentyment, bo to był pierwszy drink, który zamówiłam w barze. Nie miałam wtedy zielonego pojęcia o drinkach i nie wiedziałam, co tak naprawdę zamówiłam. Skład co prawda był podany w karcie – pomyślałam, że wermuty lubię, więc w sumie może będzie mi to smakować. Nie smakowało oczywiście – bo dopiero znacznie później dowiedziałam się, że nie lubię Campari :)

Americano to jeden z takich drinków, do których trzeba dorosnąć – podobnie jak do wielu innych klasyków, np. Old Fashioned. Wygląda znakomicie, ale jego smak jest specyficzny – to połączenie gorzkiego likieru z pomarańczy z ziołowym posmakiem czerwonego wermutu  Ciociosan. Ci, którzy są miłośnikami takich ziołowych, wytrawnych klimatów – będą zachwyceni.

Polecam Wam Americano jako aperitif, czyli drink przed posiłkiem, na pobudzenie trawienia.

Americano – przepis na drink

Składniki:

  • 30 ml Campari
  • 30 ml Ciociosan Rosso
  • woda gazowana do dopełnienia
  • kostki lodu
  • pół plasterka pomarańczy

Przygotowanie:

Drink przygotowuję w niskiej szklance, wlewając składniki bezpośrednio na lód – najpierw alkohol, a potem odrobina (chlust) wody gazowanej. Dekoruję połówką plasterka pomarańczy.

Americano   Americano4

Americano2

*przepis powstał we współpracy z marką Ciociosan.