Ze zdziwieniem odkryłam wczoraj, że brzoskwinie są tańsze od jabłek… W związku z tym nie pozostało mi nic innego, jak zapakować do koszyka trochę brzoskwiń i wyczarować z nich pyszny koktajl.

Ostatnio miałam natchnienie na kwaśne koktajle, więc tym razem miła odmiana – coś bardzo słodkiego. Na zdjęciach tych dwóch warstw tak bardzo nie widać, ale dół jest zdecydowanie jaśniejszy niż góra, a przy tym bardziej waniliowy, delikatniejszy. Wierzch koktajlu jest bardzo owocowy i równie słodki. Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Koktajl brzoskwiniowy dwuwarstwowy – przepis

Składniki:

Górna warstwa:

  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka cukru
  • 4 kostki lodu

Dolna warstwa:

  • 2 brzoskwinie
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Obie warstwy zmiksować osobno w mikserze (ja najpierw zrobiłam górną, przelałam do dzbanka, a potem dolną). Wlać najpierw część z jogurtem, a potem delikatnie, łyżką nałożyć warstwę z samych owoców. Udekorować plasterkiem brzoskwini i liskiem mięty. Ja wrzuciłam brzoskwinie ze skórką, ale można je sparzyć wrzątkiem i obrać.